Oravatonni

Nuorisosuunnistuksen klassikko ja edelläkävijä

Seuran tavaramerkki on ORAVATONNI, joka kokoaa joka syksy Suomen suunnistavia nuoria yhteen laajalta alueelta. Näin on ollut vuodesta 1986 lähtien.

Tulevan Oravatonnin kilpailukutsun ym. löydät otsikon Kilpailut alta.

Oravatonni on jo klassikoksi muodostunut syksyinen nuorisosuunnistuksen huipentuma, joka pyrkii uudistumisellaan vastaamaan ajan haasteisiin. Sen kulmakivi on seurojen 10-16-vuotiaiden lasten ja nuorten välinen pistekilpailu oheistoimintoineen.

Oravatonni syntyi syksyyn 1986 täyttämään nuorten kilpailutoiminnassa ollutta tyhjiötä nuorimpien kilpailutoiminnassa. Vehmaan Irjalan koulun lähimaastoissa avaustahdit suunnistivat 650 osanottajaa. Tuhannen osanottajan rajapyykki taittui jo kolmantena vuotena ja parhaimmillaan on päästy 1600 osanottajaan saakka. Viime vuosina väkimäärä on vakiintunut 1300-1400:an.

Seurojen välinen leikinomainen kannustuskisa on luonut kisatunnelmaa maalialueelle jo useita vuosia ja nykyisin mukana oleva 16-sarjalaisten gps-seuranta on saavuttanut jättisuosion luomalla omaa jännitystään kisan ratkaisuvaiheessa.

 

Kohti nykyaikaa

Kisan porkkana alussa ollut 1000 markan stipendi voittajaseuralle piirtyi sattuvasti kisan nimeen yhdessä oravapolulta lainatun oravan kanssa. Oman paikkakunnan taitajien tuottamat orava-aiheiset palkinnot olivat alusta saakka nuorille mieleisiä ja omiaan rakentamaan kisan jatkuvuutta.

Vanhoja perinteitä kunnioittaen tapahtumaa on kehitetty ajan hermolla ja välillä jopa edelläkävijänä luomaan suomalaista suunnistuskulttuuria. Alussa mukana olleet B-sarjat tippuivat pois varsin nopeasti – eivät nuoret halunneet olla B-suunnistajia. Väkimäärän kasvaessa sarja joka vuodelle oli parempi ratkaisu. Aikanaan kymppivuotiaiden rastireitiltä tiputettiin ns. hämäysrastit lajille vieraana pois ja nyt useita vuosia mukana on ollut ns. suorasuunnistus vaihtoehtoisena suosittuna sarjana 10-tytöillä ja pojilla.

Kisatunnelmaa & kannustuskisa

Seurojen välinen leikinomainen kannustuskisa on luonut kisatunnelmaa maalialueelle jo useita vuosia ja nykyisin mukana oleva 16-sarjalaisten gps-seuranta on saavuttanut jättisuosion luomalla omaa jännitystään kisan ratkaisuvaiheessa.

Oravatonnin alkuvaiheessa näki selvästi, että suunnistus oli enemmän poikien laji. Viime vuosina tämäkin kuva on muuttunut radikaalisti, tyttöjä on jo enemmän kisan lähtölistoilla.

Oravatonni + Nuorisoviesti

Monien seurojen nuorille oravatonniviikonvaihde on erinomainen kauden loppuhuipentuma. Turun Nuorisoviesti lauantaina virittää seurojen värit loistoonsa sprintti-tyyppisissä maastoissa kaupungin kupeessa ja sunnuntain Oravatonnissa palataan perinteiseen metsäsuunnistukseen Mynämäen lähiympäristön tasokkaissa maastoissa. Kun siihen väliin mahtuu vielä yhdessäoloa ja toimintaa seurojen majoituspaikoissa, on koossa paketti, joka pitää kokea joka vuosi, kun siihen on mahdollisuus.

Jamo, Oravatonnin isä