Ratamestarien
lausunnot

Ratamestarien lausunnot

H/D14 ja sitä vanhempien radat / Mikko Laavainen

Tämän vuoden Oravatonnissa suunnistajat pääsevät nauttimaan ensi vuoden Lukkari Jukolan viereisestä maastosta, joka on ainakin ratamestarin mielestä yksi parhaista Mynämäen Suunnistajien kartoittamista alueista. Maasto on erittäin hieno syksyiseen suunnistukseen ja laakeilla kallioalueilla pääsee nauttimaan vauhdikkaasta suunnistuksesta. Lähtöön 1 menevä autotie on kilpailusuorituksen aikana kiellettyä aluetta ja huomioittehan myös sen, että maastossa on paljon pieniä eläinten uria, joita ei ole merkitty karttaan.

Ratojen lähtökohtana on tarjota mahdollisimman vaativaa suunnistusta alueen hienoimmissa ja haastavimmissa tarjolla olevissa alueissa. Radoille on pyritty löytämään rytmitystä ja moneen rataan saatiin mukaan ainakin yksi hieman pidempi rastiväli. Tarkkana saa olla lähtöpiippauksesta viimeiselle rastille asti.

H/D13 ja sitä nuorempien radat / Mikko Määttä

H/D13 ja sitä nuorempien sarjat suunnistavat Oravatonnin omassa, nuorimmille varatussa, maaston osassa.

 

Maasto on varsin hyvin nuorten radoille sopivaa – polkuja, avoimia alueita ja muita selkeitä tukipisteitä löytyy suunnistukselle runsaasti.

 

Ratojen laadinnassa tavoitteena oli laatia radat, jotka tarjoavat kaikille onnistumisen elämyksiä ja vauhdikasta suunnistusta. Muutamassa kohdassa on hieman risukkoisempaa, mutta isossa kuvassa maasto on varsin hyvin vauhdin pidon mahdollistavaa.

 

Rastireitti-radat lähtevät eri lähdöistä; H/D10RR lähdöstä 3 ja H/D9RR lähdöstä 4. Tällä on pyritty mahdollistamaan sopivan tasoiset ja mittaiset ratojen alkuosat. Siimaria pitkin mentynä radat ovat melko pitkät, mutta uskon, että kaikille – myös vähemmän suunnistaneille – löytyy sopivia oikaisumahdollisuuksia.